MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym,...
fot. Tim UR/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz

W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym, występuje piperyna. Ten związek jest dodawany do suplementów diety, ponieważ znacznie wzmacnia działanie innych antyoksydantów (np. kurkuminy), ale sam też wyróżnia się wyjątkowym działaniem. Wspomaga wchłanianie związków odżywczych, np. beta-karotenu i selenu, chroni komórki nerwowe przez degeneracją, pomaga stabilizować poziom glukozy po jedzeniu, a także zwalcza komórki rakowe i stan zapalny. Aby pieprz był bardzo ostry, trzeba dodać go dużo. Z tego powodu niewielkie ilości można jeść z korzyścią każdego dnia.

Zobacz również

Uczniowie zduńskowolskiej Siódemki nagrodzeni za projekt w Centrum Nauki Kopernik ZDJ

Uczniowie zduńskowolskiej Siódemki nagrodzeni za projekt w Centrum Nauki Kopernik ZDJ

Straż Graniczna ewakuowała 150 osób z gdańskiego lotniska

Straż Graniczna ewakuowała 150 osób z gdańskiego lotniska

Polecamy

Lega Dance Cup 2024 - zapowiedź [WIDEO]

Lega Dance Cup 2024 - zapowiedź [WIDEO]

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach