Spis treści
Gdzie znaleźć lodziarnie w Gołdapi?
Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Gołdapi
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Gołdapi? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Jakie lody możesz zjeść w Gołdapi?
- Lody włoskie
Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż innych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A oprócz tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.
- Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki
Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, występują natomiast w podobnych smakach.
- Lody wegańskie
Różnią się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety oraz lody sporządzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.
To warto wiedzieć
Czy wiesz, że...
Pierwsze wzmianki o deserach zrobionych z mleka, owoców i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Lodami zajadali się także nieliczni obywatele, zamieszkujący starożytną Grecję i Rzym. Ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór były unikatowym posiłkiem w formie dzisiejszego sorbetu.
W epoce Renesansu włoski architekt i kucharz Bernardo Buontalenti odkrył, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie włożony do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia pod nazwą Cafe Procope została otwarta we Francji w 1686 roku.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.220.1/images/video_restrictions/0.webp)
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?