MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Odkryj najlepsze pizzerie w Gołdapi. Gdzie możesz zjeść pizzę w czerwcu 2024?

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Gołdapi?
Gdzie zjeść dobrą pizzę w Gołdapi? Anton Dobrea
Przeczytaj gdzie dostaniesz najlepszą pizzę w Gołdapi. Jest to niewątpliwie danie uwielbiane na całym świecie. Prawdopodobnie każdy choć raz w życiu jej spróbował, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Sprawdź, jakie rodzaje możesz znaleźć w pizzeriach w Gołdapi. Odwiedź katalog firm i wybierz ulubioną.

Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Gołdapi?

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska robiona jest z leżakującego, wyrośniętego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się mąki, wody, niewielkiej ilości drożdży. Placki formuje się w taki sposób, żeby wypchnąć powietrze na boki, co powoduje, że po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, by grubość ciasta nie przekraczała 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.

Dodatki, jakie na niej spotkamy to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.

Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Gołdapi. Wart uwagi jest fakt, że ten rodzaj pizzy został wpisany w 2017 roku na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO.

To warto wiedzieć

Pizza bianka

Jest to rodzaj pizzy w którym nie występuje sos pomidorowy. Jest ona posmarowana białym sosem na bazie krowiego mleka. Dodatki to: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, np. pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.

Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Gołdapi? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Gołdapi

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zdrowa pizza - pomysły na fit składniki

Mimo, iż pizza jest bardzo popularna i smaczna, nie każdy może się nią delektować ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu używając przy tym następujących zamienników:

  • zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
  • wybieraj chude rodzaje mięsa
  • zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu

Fit pizza z dodatkiem płatków owsianych

Składniki na ciasto:

  • jajka
  • 12 łyżek otrąb owsianych
  • 4 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 10 plasterków chudej szynki
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka przyprawy do pizzy
  • duża cebula
  • ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • pomidor

Sposób przygotowania:

  • jajka dokładnie wymieszaj z serkiem, solą i proszkiem
  • dodaj otręby i wymieszaj
  • odstaw na 15 minut, aby ciasto zgęstniało
  • wylej do wyłożonej papierem formy (bez tłuszczu) i piecz 15 minut w temp. 200° C
  • cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę
  • podduś w łyżce wody, następnie dodaj przecier, sól, paprykę i zioła i duś kilka minut
  • posmaruj ciasto przecierem, ułóż na wierzchu plasterki szynki, pomidor i pokrojone pieczarki
  • zapiekaj pizzę jeszcze 10 minut
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na goldap.naszemiasto.pl Nasze Miasto