4 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/90/6b/653798d61ad58_o_large.jpg)
fot. freepik
To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować
Przetworzone i zwęglone mięso
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.
Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.