MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie...
fot. 123rf

Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów

Podroby - czy warto je jeść?

Okazuje się, że wnętrzności nie tylko można smacznie przyrządzić, ale też mogą mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie!

Wątroba jest jednym z najpopularniejszych podrobów. Zawiera w sobie między innymi witaminę B12, witaminę A czy żelazo oraz cynk. Serca z kolei zawierają koenzym Q10, który jest silnym przeciwutleniaczem. Języki są bogate w tłuszcz oraz zawierają sporo minerałów. Mózgi również mają wysoką zawartość tłuszczu, zawierają też przeciwutleniacze i selen. Nerki są dobre na... nerki oraz działają przeciwzapalnie. Żołądki są świetnym źródłem białka, zawierają też między innymi cynk, miedź, potas, żelazo, selen, witaminy B1 i B2 oraz niacynę. Natomiast flaczki zawierają w sobie selen, białko, żelazo i witaminę B.

Zobacz również

Festiwal Piwa w Kurozwękach. Będzie można spróbować różnych rodzajów trunku

Festiwal Piwa w Kurozwękach. Będzie można spróbować różnych rodzajów trunku

Uwaga kierowcy! Policja kontroluje prędkość na drogach. W akcji grupy Speed

Uwaga kierowcy! Policja kontroluje prędkość na drogach. W akcji grupy Speed

Polecamy

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Hiszpańskie miasteczko stawia granice turystom. Wprowadza godziny zwiedzania

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Domowa ice tea w zdrowszej wersji. Ten napoj orzeźwia jak żaden inny

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji