MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To przyczyny bardzo wielu schorzeń, które wpływają również...
fot. Diego Vito Cervo/123rf.com

Może doprowadzić do nagłej śmierci. Sprawdź 15 czynników ryzyka rozwoju zakrzepicy żylnej. Od czego powstają zakrzepy krwi?

Siedzący tryb życia i brak aktywności fizycznej

To przyczyny bardzo wielu schorzeń, które wpływają również na powstawanie zakrzepów krwi w żyłach. Przebywanie przez długi czas w jednej pozycji, siedzenie z nogami założonymi jedna na drugą, a także nieprawidłowa pozycja podczas pracy czy odpoczynku zmniejszają przepływ krwi w żyłach. Ucisk sprawia, że żyły się zaciskają, a krew nie może swobodnie krążyć.

Im więcej ruchu, tym mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia zakrzepicy. Pracując przed komputerem czy oglądając telewizję co pół godziny wstań i się przejdź, a co godzinę wykonuj proste ćwiczenia relaksacyjne. Wyprostuj nogi w kolanach, rób obroty stopami, w pozycji siedzącej stawaj na zmianę raz na palcach, a raz na piętach. Najlepszym sposobem zapobiegania zakrzepicy żylnej jest sport. Nie musi to być oczywiście sport wyczynowy, wystarczy, że przez 15-30 minut dziennie poćwiczysz przed TV lub pobiegasz, a nawet pospacerujesz po parku.

Zobacz również

Sukces po polsku: od kaliskiej giełdy do sieci salonów samochodowych
Materiał informacyjny

NOWE
Sukces po polsku: od kaliskiej giełdy do sieci salonów samochodowych

Z prędkością trzeba uważać. 2000 zł mandatu i spory zastrzyk punktów karnych

Z prędkością trzeba uważać. 2000 zł mandatu i spory zastrzyk punktów karnych

Polecamy

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

7 najtańszych aquaparków w Europie. Nawet połowę taniej niż w Polsce!

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

NOWE
Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka