Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Strażacy z OSP Serby mają nową remizę. Dziś oficjalnie ją otwarto. ZDJĘCIA

Strażacy z OSP Serby mają nową remizę. Dziś oficjalnie ją otwarto. ZDJĘCIA

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Piękne słowa Polaka o Rafaelu Nadalu. Wygrana i przejście do historii? WIDEO

Polecamy

Oszustwa na BLIK-a, coraz bardziej popularne, policja radzi i ostrzega

Oszustwa na BLIK-a, coraz bardziej popularne, policja radzi i ostrzega

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka